Пятница, 29.03.2024, 01:49
Приветствую Вас Гость | RSS

"Рыбалка — промежуточное звено между спортом и религией"
Josephine Tey

Случайные фотографии из альбомов сайта
10 новых сообщений форума · [ Все новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Авторские статьи, литература о рыбной ловле, фотоальбомы » Авторские статьи » Хворіємо на спінінг, або друзі на рибалці (Хворіємо на спінінг, або друзі на рибалці (Сергій Руденко))
Хворіємо на спінінг, або друзі на рибалці
Serge21 Дата: Понедельник, 22.08.2011, 18:08 | Сообщение # 1
Адвокат
Группа: Проверенные
Сообщений: 126
Статус: Offline

Хворіємо на спінінг, або друзі на рибалці

 

автор: Сергій Руденко,2010р.

 

            Чоловіки – як діти. Про це знає кожна  нормальна жінка. З віком змінюються пісочниці та пасочки, але суть сильної статі залишається стабільною – гратися, гратися, і до кінця днів своїх гратися. Для одних гра – це великий бізнес та політика, для інших – пиво з доміно, третім – жінки та спорт. У мене та моїх друзів гра – це рибалка. І процес захоплюючий, і цяцьок багато. Інколи аж занадто. Придивіться на рибалку в спеціалізованому магазині – очі блищать, ніздрі роздуваються, чоло пітніє. Це означає, що в голові йде серйозна обчислювальна робота – яку приманку придбати сьогодні, як сховати її від дружини (або що збрехати про позапланово витрачені  гроші), та коли її вмокнути у воду. А які спінінги зараз у продажу: і швидкі, і дзвінкі, а котушки – у-у-х, супер. І продавці нашіптують: Дайва, Шимано, Кінгфішер, Флагман… Слова які: Абу Гарсія, дроп-шот, Хаскі Джерк, монофіл, шнур Спайдер. Не подобаються – тримайте нову порцію: Айко, Сен Круа, джиг, твічінг, кастамстер. Голова обертом йде. Вчора клювало на орбіт сріблястий, а сьогодні на золотистого Дартіста. До Валери завезли блешні Трофі, а в Спортландії торгують воблерами  Сміт Джиб. На Біловоді ловиться окунь, а у Вільшанці – дрібний судак. Люблю ці балачки. Вони як кекси у шкільній столовій – такі ж смачні і майже завжди з родзинками.

            У Черкасах спінінг – це культова забава. Кожний день по Дніпру їздять десятки човнів, в яких гасають за удачею тихохворі рибалки. В ящиках - новий силікон та воблери, в головах – надія, в голосах – азарт. Все чесно: повезе - наловиш риби раз, вмієш – піймаєш майже завжди.

І серед цих рибалок мої друзі…

 

Майбутній чемпіон.

Ян Слободюк, 8 років. Без конкуренції.  Щирий спінінгіст, характер упертий. Ловить хижу рибу заповзято і вдумливо. Улюблена приманка – плаваючий Slider 7см від Salmo під окуня. До джерка Янек самостійно придумав тандем – причепив маленького віброхвоста Копито на звичайний гачок на відстані близько 30 см вверх по волосіні. Приманку він закидає зовсім коротеньким спінінгом, а потім підтягує її котушкою. При  цьому Янек робить паузи в підмотці та піддьоргує Слайдера кінчиком вудилища. За літо-осінь 2009 року юний риболов впіймав декілька окунів понад кілограм вагою та немало щупаків, серед яких також були гарні екземпляри.

-         Янеку, на які ще приманки ти вмієш ловити рибу?

-         Люблю різні попери. Серед них можу відзначити 3д попер. Також в мене є інші воблери: бомбер та спайк (Long А B14A від BOMBER та P Spike 53SP від Daiwa прим. автора).





Бомбером я ловлю щуку на глибинах до 2 метрів, а Спайком – до трьох. Їх мені подарували на день народження і я ними дуже дорожу.

-         А яку рибу ти найбільше любиш ловити?

-         Звичайно окуня. Це дуже цікава риба. То ловиться, то ні. На початку літа ми з батьком їх ловимо на невеликих глибинах на воблери Джексон Трут Тюн та Йо Зури Маг миноу. Ці приманки я веду ривковою проводкою, якої Ви ж мене і навчили. Люблю дивитися, як риба хапає приманку. І зразу її тягну. Велику забираю, а малу – відпускаю.  На жаль батько лінується і не хоче фотографувати мої трофеї. Ми тільки лінійкою виміряли найбільших окунів. Один був довжиною 42 см , а найбільший – 44 см.

-         А що тобі ще подобається робити?

-         Люблю купатися та їсти кавуни. Але рибалку – більше.

Хай тобі щастить хлопче. Чистої води та великої риби. Якщо дорослі дядьки і те, і друге не вкрадуть для себе, чи не занапастять для всіх.

 

Перший вчитель.

Промінь світла в темному царстві невміння спіймати хижу рибу подарував мені Віктор Пономаренко.



Декілька років назад я випадково попав до нього на рибалку з човна. У Віктора є власний "Крим". Рибалка відбувалася в кінці листопада за екстремальних погодних умов – дощ зі снігом, досить сильний вітер. Саме в цей день я дізнався, що воблер - це сучасна спінінгова приманка, а не різновид російського матюка. Знаючи всі затоки та протоки від мосту в Черкасах та до Тубілець вверх за течією Дніпра, Віктор впевнено керував човном та його маленьким екіпажем. Рибалка відбувалася за найпростішою тактичною схемою: систематичне обловлювання воблерами лінії очерету, виступів рослинності  на глибинах до трьох метрів. Проводка – рівномірна в середньому темпі. Наловили ми тоді на трьох штук двадцять щук та декілька окунів. Для мене це було як дотик до чогось омріяного. Я обдумано впіймав хижака. Правда Віктор піймав раз у сім більше, але цей факт мав тільки заохочувальне значення. Вже на наступній рибалці розрив був тільки у три рази, а в подальшому з’явилася своєрідна конкуренція – хто піймає більшу кількість  риби та найкращий екземпляр. Спочатку ми користувалися однаковими фабричними приманками, як правило фірми RAPALA. Але потім Віктор перейшов на воблери власного виробництва. Особливо вдалими у нього були моделі, які імітували RAPALA Long-Casting 10 см та YO-ZURI Hardcore Wo.B.Ru (1). Частенько він переловлював мене на свої "деревяшки". Зробити якісний стрибок в наших змаганнях мені допоміг твічінг. На першій рибалці із застосуванням нового прийому я суттєво випереджав Віктора, поки той не придивився до моїх рухів і швиденько не наздогнав мене за моєю ж методою. З часом я сам придбав невеликого човна і наші сумісні рибалки стали не такими частими.

Близько року я насолоджувався власною свободою і можливістю не просити нікого, навіть найкращих друзів, взяти  мене на борт порибалити. За цей час я декілька разів зустрічався з Віктором на воді на зустрічних курсах у знайомих місцях. Він продовжував рибалити на саморобні воблери, а я їздив на Дніпро вже з цілим рюкзаком приманок. Мабуть жага новинок також захопила колегу, але він вирішив її  зовсім по іншому і набагато прагматичніше. Віктор запам’ятав форму найбільш вдалих дорогих воблерів та почав придбавати їх дешеві китайські аналоги. В результаті методу спроб та порівнянь, матеріальних витрат і помилок у нього з’явилася досить серйозна колекція "китайців", які нічим не поступаються "фірмовим" приманкам. Я попросив його поділитися досвідом і зі мною, та з читачами. Віктор трохи, мабуть для вигляду, по відмовлявся, але таки свою "коробочку" трішки відкрив. Як виявилося, головною його ударною силою є воблери фірми Winner та Jaxon.

Першим та й наголовнішим є воблер Winner J-316 зеленого кольору вагою 9,8 грам.





Гарно збалансований, летить далеко. Зовні він схожий на T.D.Daiwa Dartist 1072SP-G  чи X-80 Rocket Darter від Megabass, але зовнішність є оманливою. Якщо оригінали є чистими міноу з дартерними звичками (на ривках йдуть в сторону і вниз, або вверх із заходом на "свічку"), то репліка з "Піднебесної" взагалі не твічиться. Віктор пояснив, що найкращою проводкою для цього воблера є нерізкі протяжки із зупинками на глибинах до трьох метрів. У цей воблер вмонтовано металеві кульки, які створюють серйозний брязкіт.  На таку дивину щука реагує миттєво – цап і навтьоки.   Окуні також цікавляться цим воблером, але не так активно. Зате ловляться екземпляри мінімум 600 грам вагою. На фото на приманці можна побачити сліди від численних щук, для яких знайомство з "китайцем" було останнім.

Наступна модель є більш універсальною.  Воблер Winner J-112 піщаного кольору з червоною головою важить 7 грам і гарно твічиться. На нього Віктор ловить і щуку, і окуня. Особливо яскраві рибалки на цю приманку були в першій половині літа під час значної активності окуня.



Якщо риба на вищевказані приманки не реагує, то мій друг чіпляє до "американки" іншу новинку – китайську репліку всесвітньо відомо Rapala SSR. Це воблер  Winner J-FFG вагою 8 грам жовтого кольору з червоною спиною. За словами мого вчителя риба на нього або ловиться дуже добре, або реагує, але не бере. Проводка цієї приманки здійснюється рівномірно із короткими зупинками. Потерпає від нього в основному щука, як і від фінського близнюка. Використовується переважно в мутній воді під час весіннього паводку. В прозорій воді  цей колір приваблює рибу гірше.



Крім цих воблерів колега полюбляє потвічити улюбленим міноу. Це XTR-F 7cm від Jaxon з глибиною занурення 06-1,5 метра. Вдала приманка, нічим не гірша від дорогих японців. Ловить рибу майже завжди, особливо коли вона є в місці ловлі. У мене самого є такий воблер, купив його за рекомендацією Віктора. Так він мені інколи вважається кращим за результативністю, ніж Орбіт від Зіп Бейтсу. Особливо гарно цей воблер працює по пасивній щучці пізньою осінню, коли в рибі вже є ікра. Декілька коротких ривків із маленькими паузами – і щука забезпечена.



Але найбільше наш герой полюбляє ловити на воблери власної ручної роботи. На фото розкладені його саморобки, за допомогою яких він і рибу ловив, і виводив із душевної рівноваги людей з дорогими японськими цяцьками. Кожному своє. За словами творця в процесі розмальовування воблерів брали участь і дружина, і син, тому вони мають такий суворий вигляд.



           

            Брати по крові.

Полюбляю їздити на риболовлю ще з двома партнерами. Вічні гумористи, заповзяті спінінгісти та просто гарні люди Ігор Шмиголь та Олександр Ярмілко. Скажу зразу – рибалка з цими далеко не підлітками – ціла вистава. Коли вирушаємо на воду, то свій адреналін можна залишити вдома. Хлопці ним просочилися наскрізь і радо діляться з оточуючими. Десять хвилин від  спуску човна на Світанку в воду до місця ловлі -  поема очікуванню. Куди їдемо?  - Всюди. Кого будемо ловити – всіх, кого зможемо. Яка тактична схема? Яка до дупи схема, поїхали скоріше. На міляках їм рівних немає. 30 щук за рибалку – легко. Трохи риби заберуть, більшість втоплять у річці. На що ловлять? Відповідь проста – на Jackall Squad Minnow 80 та Salmo Slider 10 см.  У Ігоря цей польський джерк майже втратив первинну фарбу з лакуванням. Та ж історія у Сашка  зі "складом". У нього цей воблер далеко не перший за рахунком. Його братів та сестер і щуки відгризали, і американка на повідках розкривалася, і злі корчі відривали. Але не здається Кибальчиш, до найближчого магазину – і на воду.

Якось я був свідком такої історії: Сашко закинув у воду воблер, зробив пару ривків і на ньому повисла риба. В цей час задзвонив мобільний телефон, а тому Олександр елегантно передав спінінг Ігорю зі словами: "Витягни щупачка." Яке було наше здивування, коли цей щупачок так рвонув приманку, що Ігор ледве втримав лайтовий спінінг в руках. Хвилин за 10 боротьби в підсаку з’явилася  щучка на 5 кіло вагою. Царський подарунок. Хто б мені таке виважування подарував.

Інша історія – рибалимо ми з Ігорем на Створах. Ловимо судака серед білого дня. Не часто, але клює. За годину – 3 штуки вагою близько кілограма кожний. Два у мене, один – у Ігоря. "Сергію, я тебе дуже поважаю, але судак – це не моє. Поїхали на щуку, вона нас вже зачекалася." Подивився на друга, махнув рукою на судака, поїхали… І зразу в нього плечі розправилися, очі заблищали, гумор відновився. Щуку він приваблює джерками різними проводками: і характерними ривками, і концентричними дугами. Навчив на свою голову. Добре, що нікому не заздрю. Цієї весною ще один друзяка з Москви Стас привіз нам джерків від CWC Strike Pro. Бережіться щупаки, Ігор та Сашко ідуть по вас. І я з ними.

            Трохи ловлять Ігор з Олександром і на джиг, але джеркінг  з твічінгом – понад усе.

           

            P.S. На рибалці точнісінько так, як і у великому житті. Все має значення: хто ти, з ким ти, що ви разом робите і що про це скажуть люди. Шануймося…



Форум » Авторские статьи, литература о рыбной ловле, фотоальбомы » Авторские статьи » Хворіємо на спінінг, або друзі на рибалці (Хворіємо на спінінг, або друзі на рибалці (Сергій Руденко))
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

Охота и рыбалка Экстремальный портал VVV.RU